טעמי המקרא

רגע לפני שאתם עולים לתורה, חשוב שתכירו את טעמי המקרא. מהם אותם טעמים? מה תפקידם וכיצד משתמשים בהם?

טעמי המקרא, ממש כמו הניקוד, הם למעשה סימנים גרפיים המשמשים כתווים שלפיהם נקבעת נעימת הניגון של הטקסט הכתוב. בנוסף, מחליפים טעמי המקרא את סימני הפיסוק הרגילים שאנחנו מכירים (פסיק, נקודה וכולי) ובעזרתם יודע הקורא מתי קיימות הפסקות בטקסט.

ברגע שלומדים את הטעמים השונים הם מקלים על הקורא ומנחים אותו כיצד עליו לקורא את המילה שלפניו, איזה חלק שלה עליו להדגיש, האם ההיגוי הנכון הוא מלעיל או מלרע, איזה חלק של המילה עליו להאריך ולמשוך ואיזו הברה לקצר.

ישנם הבדלים בין העדות השונות בסוגי הטעמים, בצורתם ובאופן נגינתם. כך למשל הטעמים בעדה המרוקאית אינם זהים לטעמים של העדה האשכנזית.

חשוב לשים לב כי אופן ניגון טעמי התורה שונה מהאופן בו מנגנים את טעמי ההפטרה, ובכלל, בספר התורה עצמו בבית הכנסת, הטעמים לא מופיעים כלל והנער צריך לזכור אותם בעל פה לפני שהוא מגיע לרגע קריאת הפרשה או ההפטרה.

כשלומדים את טעמי המקרא חשוב לשים לב למיקומם במילה. לעיתים מופיע יותר מטעם אחד במילה, אחד בתחילתה ואחד בסופה, כאשר אלו מאפשרים דיוק בהגייה הנכונה של המילה. במקרים רבים צירופים קבועים חוזרים על עצמם כמעין מנגינה בסיסית בפסוקים רבים. הכרת הצירופים האלו וזכירתם יכולה להקל על נער בר המצווה הקורא בתורה.

לרכישת קבצי שמע/תוכנות לחץ כאן

למד את הטעמים

בחר איזה צירופי טעמים ברצונך ללמוד?
להסבר מפורט על צירופי הטעמים ובחירתם ראה לעי"ל
בחר את סוג הטעם
בחר נוסח ולאחר מכן לחץ על הטעם שברצונך ללמוד להגות
נוסח אשכנזי
נוסח ספרדי
נוסח מרוקאי
- יש לבחור נתונים בכל השלבים -
* מפני קדושת השבת ומועדי ישראל נבקשכם לא ללמוד בשבתות ובמועדי ישראל.