אתם מתכננים לחגוג בחתונה מפוארת, סגרתם כבר אולם והקייטרינג בהיכון, כדאי שתקחו דבר נוסף בחשבון - סביר להניח שבסוף החתונה שלכם ישאר הרבה מזון עודף שעלול להזרק לפח, אז רגע לפני שאתם עושים את הצעד לעבר החופה בואו לוודא שהאוכל שישאר מאחור יגיע למי שזקוק לכך.
השינוי הוא בידיים שלכם (צילום: shutterstock)
"אולמות האירועים חוששים מתביעה"
גם השנה 5 מיליון מנות טריות יזרקו לפח: זה הנתון המדאיג שחושפת עבורנו עמותת 'לקט ישראל' אשר עוסקת בהצלת מזון מארגונים כמו המשטרה, בסיסי צה"ל בתי מלון ואולמות אירועים. המטרה היא לקחת את כל המזון שהושאר מאחור אחרי שההילולה נגמרה ולתת אותו למי שבאמת זקוק לו.
למרות שכולם מסכימים שמדובר במטרה ראויה, לא בכל אולמות האירועים ממהרים לתרום את המזון שנשאר ברשותם, שכן אם יעשו זאת יהיו חשופים לתביעות במקרה של פגיעה בנזקק. "אם אני בעלת אולם אירועים והעברתי לנזקק אוכל שגרם לו להרעלה, הוא יכול לתבוע הן את אולם האירועים והן את העמותה שאחראית להעברת המזון", מספרת לנו אושרת אדלר אקהאוז, דוברת עמותת 'לקט ישראל' ומוסיפה נתון נוסף, "בישראל אין חוק שמגן על תורם שגרם לאיזשהו נזק ללא כוונה, זאת לעומת ארה"ב, שם יש את חוק 'השומרוני הטוב' שמטרתו להגן על תורם מזון מפני תביעה אם גרם לנזק בתם לב".
ניתן להגיד שכל עוד אין חקיקה שתגן על התורם, החשש הוא מוצדק שכן אף ארגון לא רוצה לשאת באחריות לפגיעה בנזקק כאשר כל מה שהוא ניסה לעשות זה לתרום ולעזור למי שידו אינה משגת. עם זאת, אם תשאלו את גלעד חריש, יו"ר עמותת ל'שובע', הוא יגיד לכם שאין שום חשש ממשי לפגיעה, "אנחנו עוסקים בתחום כבר 20 שנה, ולא קרה שמישהו קיבל הרעלה אפילו פעם אחת, שכן האוכל נשמר בתנאים הנדרשים והאוכל לא מוגש מאוחר מ-10 וחצי בבוקר שלמחרת האירוע".
הבחירה הנכונה (צילום: shutterstock)
גם אדלר אקהאוז מציינת דבר דומה ואומרת כי החשש מפני תביעה אינו מוצדק שכן ברגע בו האוכל מתקבל לידם הוא מוכנס לקירור ומוגש כבר באותו הערב או בבוקר שלמחרת. "אנחנו שומרים על תקנות בטיחות המזון המחמירות ביותר של משרד הבריאות. אנחנו מקפידים לקחת מנת חלבון ושתי תוספות ומוותרים על סלטים, קינוחים ומזון שעשוי ממרכיבים שעלולים להתקלקל במהרה, המזון מועבר ברכבי קירור עם מגשים ייעודיים, ובטמפרטורה מתאימה, את המזון אנחנו מחממים רק פעם אחת כדי לא לגרום נזק כלשהו, עם זאת ישנם בעלי אירועים שעדיין חוששים".
על אף החשש ולמרות שהחוק לא מגן עליהם במקרה זה, בין אולמות האירועים שתורמים לעמותות 'לקט ישראל' ו'לשובע' ניתן למצוא את
מתחם האירועים לאגו, שם לשתף פעולה עם 'ארגון לקט' בכל אירוע, לרשימת זו נכנסנו גם מתחמי האירועים הבאים -
מתחם האירועים עדן על המים אשר ידוע בתרומתה לנזקקים,
מתחם האירועים 'ארבע עונות' אשר תורמים לעמותת 'לשובע', ו
מתחם האירועים 'ונישן' אשר מספק מאכלים טריים למי שזקוק בסוף כל אירוע. כמובן שרשימה זו היא חלקית בלבד, ויתכן כי ישנם מתחמי אירועים נוספים אשר ידועים בתרומת לקהילה ולסביבה, כאשר התרומה שלהם יכולה לבוא לידי ביטוי גם בפרטים הקטנים.
''5 מיליון מנות טריות נזרקות לפח מדי שנה'' (צילום: shutterstock)
המספרים נחשפים: כמה אוכל נזרק באולמות האירועים?
עונת החתונות החמה מתחילה בל"ג בעומר ונמשכת עד אחרי חגי תשרי, לפי הנתונים של ארגון לקט ו-BDO, בתקופה הזו מתקיימות בממוצע כ-33 אלף חתונות, ורק אחוזים בודדים תורמים את המזון שנשאר בחתונה לנזקקים, ובחישוב מהיר ופשוט המסקנה היא ברורה, מדובר בהרבה אוכל שנזרק לפח. בתקופה הזו הולכות לאיבוד מדי שנה כ-3 וחצי מיליון ארוחות חמות בשווי של 5 מיליון שקלים כאשר במהלך השנה כולה נזרקות כ-5 מיליון ארוחות בשווי של 185 מיליון שקלים.
עם נתונים מדאיגים כאלו נשאלת השאלה כיצד מגבירים את תרומות האוכל שעתיד להזרק? "אנחנו עובדים עם חברות קייטרינג מסוימות שתורמות לנו באופן קבוע, ויש גם זוגות שמתקשרים ומבקשים לתרום את האוכל, עם זאת עדיין אין מספיק מודעות לכך", אומרת אדלר אקהאוז.
הגברת המודעות בנושא היא חשובה ואדלר אקהאוז מספרת כי יש מספר דרכים בהם זה נעשה, הדרך הראשונה הוא יצירת קשר עם בעלי האולם שתורם באופן קבוע לעמותה, הדרך השנייה היא בשיטת 'חבר מביא חבר', כאשר הזוגות שהתחתנו ממליצים לחברים שעומדים להתחתן לתרום.
יצאת צדיק (צילום: shutterstock)
יצאת צדיק: איך תורמים?
לתרום ביום החתונה שלכם זו ההזדמנות לחלוק את השמחה שלכם עם הזולת, ומלבד תחושת הסיפוק שמלווה בידיעה שעשית משהו טוב, יש הרבה מעבר, "כאשר זוגות בוחרים לתרום אנחנו שולחים להם ברכה מיוחדת עם הקדשה. אני חושב שכל בעלי השמחה היו שמחים לדעת שהשמחה שהייתה להם ביום החתונה ממשיכה גם בבית התמחוי", אומר חריש.
כל זוג שרוצה לתרום יוכל לעשות זאת באופן עצמאי, כאשר על אחריותו לוודא שחברת הקייטרינג והאולם מודעים וערוכים לתרומה, "תרומת אוכל דורשת היערכות של הקייטרינג שכן הם צריכים לספק עובדים שישארו עד לסוף החתונה על מנת להעביר את המזון לעמותה וצריך להיות סבלניים לזה", אומרת אדלר אקהאוז.
תרומת אוכל מטולמות אירועים לא מגלמת רק ערך מוסרי וחברתי שכן מדובר גם בתרומה סביבתית וכלכלית, והאמת היא שזה גם טוב לעסקים, "כאשר אנחנו לוקחים מזון מאולמות אירועים אנחנו נותנים אישור מיוחד שמידע את הציבור שכל האוכל מהאירוע נלקח, וכך הם יודעים שכל האוכל שניתן להם הוא טרי", אומר חריש.
השמחה של יום החתונה ממשיכה גם בבית התמחוי (צילום: shutterstock)