מכינים את העמוד
מכינים את העמוד.. הפעולה עשויה להימשך כמה שניות

הנחת תפילין – מדריך לנבוכים

רבים אינם יודעים כיצד מניחים תפילין וחושבים כי הנחתם מסובכת. מדריך קצר יסייע לכם בכך

אחד הדברים המרכזיים בכל הנוגע לטקס בר המצווה הוא הנחת תפילין בציבור. תפילין לבר מצווה מסמל את הצטרפותו של הנער המגיע לגיל 13 לחברת המורשים בתפילה. הנחת תפילין היא מצווה לכל דבר ונער בן 13 צריך להניח תפילין לבר מצווה, ביום הטקס ולאחר מכן גם ביתר ימות השנה.

לפי ההלכה הנהוגה ביהדות, יש להניח תפילין בשעות היום המוארות ובימי חול אך לא בשעות החשיכה ולא בימי שבת וחג. בעוד שבעבר נהגו להניח תפילין במהלך כל התפילות, כיום נהוג להניח תפילין בתפילת שחרית בלבד ויש המניחים תפילין בתפילת מנחה המתרחשת בימי צום כגון צום גדליהו.

<b>לא מסובך כמו שזה נראה. הנחת תפילין (צילום:shutterstock)</b>
לא מסובך כמו שזה נראה. הנחת תפילין (צילום:shutterstock)

כמה פעולות פשוטות

הטקס הדתי כולל הנחת תפילין , אך זה לא מסובך כפי שאתם ודאי חושבים. ערכת התפילין מכילה תפילין של יד ותפילין של ראש, בהם ישנם תכנים דתיים ופסוקים מן התנ"ך הכוללים את שם הקב"ה. על כן, ישנה קדושה רבה בתפילין ויש לשמור עליהם מפני פגעים, פגמים ולכלוך. לאור החשיבות הרבה של התפילין, נהוג לתת רק לנערים שהגיעו לגיל בר מצווה להניח תפילין ולא לצעירים יותר. הנחת תפילין נהוגה ברוב ימות השנה למעט בחול המועד.

הנחת תפילין מתחילה בהנחת "תפילין של יד" על קיבורת הזרוע ומסתיימת בהנחת "תפילין של ראש" מעל המצח. אדם אשר נוהג להשתמש ביד ימין לצורך ביצוע פעולות כגון כתיבה או הכוונה מניח תפילין על יד שמאל, ואילו שמאלי נוהג להניח תפילין על יד ימין. את בית התפילין מניחים במרחק של שתי אצבעות מן המרפק כאשר עליו ליטות לכיוון הלב. יש לסובב את הרצועה שבע פעם, כאשר במסורת החסידית ואצל יוצאי ספרד נהוג לכרוך את רצועת התפילין על האמה שבע פעמים מן הפנים אל החוץ, ואצל האשכנזים – מן החוץ אל הפנים. יש להניח את בית התפילין באזור שבו נגמר השיער על הראש ומתחיל המצח. הנחת תפילין על המצח עצמו איננה מזכה את המניח במצוות הנחת תפילין ועל כן הינה פסולה.

הברכות

כאשר מניחים תפילין של יד מברכים לפני ההידוק: בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם. אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ לְהָנִיחַ תְּפִלִּין. לאחר שמהדקים את התפילין מברכים בלחש: בָּרוּךְ אַתָּה ה' אֱלֹהֵינוּ מֶלֶךְ הָעוֹלָם אֲשֶׁר קִדְּשָׁנוּ בְּמִצְוֹתָיו וְצִוָּנוּ עַל מִצְוַת תְּפִלִּין. הברכה עבור הנחת תפילין של ראש היא: בָּרוּךְ שֵׁם כְּבוֹד מַלְכוּתוֹ לְעוֹלָם וָעֶד. לאחר שכורכים את הרצועה סביב האמה, מברכים: וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי לְעוֹלָם וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי בְּצֶדֶק וּבְמִשְׁפָּט וּבְחֶסֶד וּבְרַחֲמִים. וְאֵרַשְׂתִּיךְ לִי בֶּאֱמוּנָה וְיָדַעַתְּ אֶת יְהוָה. הנחת תפילין מסתיימת בברכות אלה.

עם סיום תהליך זה, משתמשים ברצועת התפילין בבסיס היד ובגב היד ליצירת האות ש' כאשר צורת הקשר בתפילין של הראש דומה לאות ד' ואילו בשריר היד – דומה לאות י'. כך נוצר אפוא הביטוי "שדי". כאשר אדם מוריד מידו את התפילין עליו לבצע את התהליך בסדר הפוך: קודם התרת תפילין של יד, אחר כך הסרת בית התפילין של הראש ביד בשמאל ולבסוף מוציאים את בית התפילין המונח על היד.

X
מעוניינים בפרטים נוספים?
השאירו פרטים ונחזור אליכם בהקדם