חתונה טבעונית: אם אין בשר, תאכלו סייטן

בחתונות טבעוניות לא תמצאו סטייק פילה או קבבוני טלה, אבל הסייטן והטופו נראים לא רע על הצלחת עם שאר המרכיבים, ואת הקינוחים מאתגרים דרך הימנעות מביצים

בתרבות האוכל הישראלית יש מגוון מנות דגל, וחוסר הסכמה מוחלט בנוגע למידת החריפות הרצויה. אבל דבר אחד יש במשותף למזרח ומערב, והוא האהבה חסרת הפשרות לבשר. לקחתם את הבקר והעוף מהאורחים בחתונה, כמו הורדתם את רמת הציפיות שלהם לאפס, ותזדקקו לקייטרינג מוצלח במיוחד כדי לתקן את העוול. אז איך מתמודדים עם חתונה טבעונית?

* רוצים לבחור את הלוקיישן האידיאלי לחתונה? חפשו אולמות אירועים

חתונה טבעונית: אם אין בשר, תאכלו סייטן 1
מה אוכלים בחתונה טבעונית? (צילום: shutterstock)

המודעות לאוכל צמחוני וטבעוני אמנם גוברת, אבל אירועים שמחרימים את הביצים והופכים את הטופו למוטיב מרכזי רחוקים מלהתקבל בהתלהבות. למרות החשש, בחתונה של טטיאנה סמאץ' ושי כהן חדד, שנערכה בסילבסטר, לא היו וויתורים. "היה לנו מאוד ברור שאנחנו הולכים לעשות חתונה שאין בה בשר. אני צמחונית ובעלי טבעוני, והחלטנו ללכת עם האמת שלנו, למרות שהיא לא כל כך קלה לעיכול", היא אומרת. 

''כל דבר שבא מהחי נשאר בחוץ''

מהתפריט המקובל ירדו הרבה מרכיבים בסיסיים, ובמקומם נכנסו מיני תחליפים. "אסור שיהיו בעלי חיים, ביצים, דגים, חלב, דבש וכל דבר שבא מן החי", סמאץ' מסבירה. "במקום בשר היה סייטן (חלבון חיטה), טופו והרבה מאוד ירקות, תפוחי אדמה ופסטות. היה לנו חשוב להפיג את החשש של האורחים שהם יאלצו לאכול רק חסה ואני חושבת שהצלחנו". 

ההורים מאוד תמכו בהם ואת התלונות שהגיעו מהחברים הם דאגו להדחיק. "הטעימות שכנעו את ההורים שלנו לגמרי, כי האוכל היה טעים וכל החששות הופגו", היא ממשיכה. "באשר לחברים, לא הסתרנו מהם דבר. כמו שאתה בא לחתונה של זוג דתי וברור לך שלא יהיה שרימפס או קלאמרי, גם פה היה לאנשים היה מאוד ברור שלא יהיה בשר. היו גם כאלה שחשבו שיהיה מגניב לנסות משהו חדש, כי כולם כבר מכירים את המנות הבשריות שמוגשות בחתונות".  

חתונה טבעונית: אם אין בשר, תאכלו סייטן 2
''להפריך את הדימוי על חתונת חסה'' (צילום: shutterstock)

הסוד הוא בתיבול

יוסף מאדי, השף הראשי של אולם האירועים 'הנסיכה' בחיפה, רגיל להציע לאורחים מנות שנושאות 200 גרם בקר עסיסי או עוף שהושחם היטב. אבל את האירוע הטבעוני הראשון שלו הוא מגדיר כלא אחרת מאשר חוויה. "זה היה מאוד מאתגר ושונה, ונחמד לצאת מהשגרה. זה גם לא מאוד מסובך, אבל כן חשוב להשקיע יותר בתיבול של חומר הגלם, בהדגשת הטעמים, כי חומר הגלם עצמו קצת עני, והחשש הוא שיצא תפל", הוא אומר.  

התפריט שהרכיב מאדי כלל מנות שגרתיות באולם, שהוצאו מהן המרכיבים הבעייתיים והוחלפו בשני חומרי הגלם שמהווים תחליף ידוע לבשר עבור הטבעונים - סייטן וטופו. "את הפטרייה הממולאת בשר החליפו רצועות סייטן עם רוטב עשיר וציפוי בצק פילו", הוא מתאר, "ועל שולחן הבופה היה אפשר למצוא גם גלילי חציל ממולאים בפטריות מוקפצות ותרד, ומעליהם שיפוד טופו בתבלון אסייתי".

חתונה טבעונית: אם אין בשר, תאכלו סייטן 3
''קשה להבדיל בין המנות'' (צילום: קליק צלמים)

ובטריטוריית המתוקים? "בחתונות לא תמצאו קינוחים חלביים בגלל הכשרות, כך שהאתגר הגדול היה להכין קינוחים בלי ביצים או ג'לטין (המופק מעצמות ועורות של בעלי חיים ומשמש כחומר מייצב בתעשיית המתוקים), ולמען האמת, לא חסרים כאלו - הקונדיטור שלנו הגיש כוסות של מלבי ופיסטוק טחון, וקינוחי שוקולד וקוקוס שלא צריכים ביצים". 

האורחים שאלו: 'יהיה בשר'?

אם לפתוח את הדיון בסוגיה, בזמן שיהיה מי שיטען שבני הזוג צריכים לאפיין את האירוע בדרך שלהם, אחרים יאמרו שחשוב לרצות את מבקרי האוכל - האורחים, כי החתן והכלה לא מוצאים דקה פנויה לנשנש מהמנות. זו הייתה התפיסה שהובילה את הדס, טבעונית שהתחתנה לפני כשנתיים, לעשות חתונה בשרית ככל החתונות, ולא להתעקש על התפריט המיוחד.

"אני באה ממשפחה מרוקאית וברגע שאמרתי שאני מתחתנת השאלה הראשונה שהופנתה אליי הייתה: 'יהיה בשר?'", היא מתארת. "ההורים שלי שילמו את החתונה, ואם הייתי אומרת להם שאני רוצה חתונה-בלי-בשר הם היו שולחים אותי לחפש מממן אחר. הקהל בחתונה צריך להיות כזה שמתאים לטבעונות, אחרת זה בעייתי, ולרוב גם ככה הזוג לא אוכל בחתונה של עצמו".

חתונה טבעונית: אם אין בשר, תאכלו סייטן 4
לא צריכים לוותר על הסושי, רק על הדג (צילום: קליק צלמים)

''קשה להבדיל בין בשר וסייטן''

הדס בחרה לרצות את הקהל שלה, אבל האורחים הקרניבורים של טטיאנה ושי נאלצו להתוודע בפעם הראשונה לטעמו של הטופו. "כששמעתי על זה לא התלהבתי בכלל, אבל אנחנו חברים והייתי מוכרח להגיע", מספר אלון, מוזמן מצד הכלה. "אני מודה שבאתי בלי ציפיות בכלל, כי היה לי מאוד קשה להאמין שיצליחו להרים משהו טוב בלי בשר וביצים". 

אבל אז יצאה המנה הראשונה. "מבחינה חיצונית לא הייתי מבדיל בין המנות, לא הייתי יודע לפני שאני טועם שאני בחתונה טבעונית. נכון שזה לא אותם טעמים, אבל גרמו לזה להיראות יפה ולהיות טעים וזה זרם טוב, טעמתי מכל דבר אפשרי", הוא אומר ומוסיף להתפעל. 

"אני חייב לציין שאני לקוח קשה במיוחד, אחד שאוכל רק בשר ושאחרי אירועים כאלה בונה על שווארמה. לפני האירוע בדקתי באפליקציה מיוחדת איזה מסעדות יש באזור האולם, אבל אחרי החוויה הזאת אני מודה שטעיתי", הוא מציין. "לטבעונים יש מה לאכול והם ממש לא סובלים. בבופה היה אפילו סושי שהיה נראה ממש כרגיל, ובשילוב עם קצת אלכוהול זה אפילו בסדר גמור".

הייתם פעם בחתונה טבעונית? ספרו לנו מה אכלתם בעמוד הפייסבוק של וואלה! מזל טוב