שעת החתן כלה: זמן לחתוך את העוגה (צילום: shutterstock)
היא ניצבת בגאון והדר, ממגנטת את כולם במבט חטוף אחד, בעלת נוכחות ומתוקה להפליא, ולא זו לא הכלה בלבן, קבלו את עוגת החתונות המסורתית, מלאת הסוכר והמרציפן בשילוב זיגוגים, קצפות, ושלל פירות העונה.
אולם בזמן שהעוגה ממשיכה להיחתך בטקסיות מוקפדת בחתונות אמריקאיות ואירופאיות, בישראל הקטנה נראה כי המנהג כמעט וננטש לחלוטין. מה הסיבות להיעלמותה והאם בעתיד היא תפנה מקום לקאפקייקס מעוצבים?
למה עוגת החתונות נעלמה בישראל?
אחת הסיבות לחוסר הפופולאריות של העוגה הגרנדיוזית בחתונות הישראליות היא התקציב, "הרבה פעמים אנשים בוחרים לוותר על עוגת החתונה בגלל תקציב, זה באמת נחשב למותרות של המותרות ולא מדובר בעוד גימיק זול" מסבירה ענת שטרן, קונדיטורית ומנהלת מותג ArtCake. "אם תשאלי כלה אמריקאית על עוגת החתונה שלה, היא תמקם אותה בסדר עדיפויות זהה לשל שמלת הכלה, אנחנו עדיין לא שם".
הקונדיטור מיקי שמו, מייחס את הופעתה של עוגת החתונות לאהבה הישראלית לריבוי סוגי קינוחים. "בהוויה שלנו כישראלים, אנחנו רוצים הכל, גם לבר וינאי וגם פירות העונה ועוד קינוחים רבים וטובים שמגישים בשלב המתוקים. הקהל הישראלי שם דגש על כמות וישנה איזושהי ציפייה למגוון של קינוחים כמו שהוגשו מגוון סלטים בתחילת הערב".
* מחפשות שמלות כלה זוהרות ליום החתונה? מצאו שמלות כלה
בקרוב אצלכם? העוגה שאף אחד לא יפספס (צילום: shutterstock)
לדברי שמו, ישנה תחושה שעוגת החתונה הלכה לנו איפשהו לאיבוד, "אנחנו בתרבות שהיא בהתהוות, ומושפעים מזרמים שמגיעים מבחוץ וזה בסדר. אין לנו עדיין ב-DNA היהודי את המסורת של עוגה רבת קומות בחתונה יהודית".
הקהל הרוסי יביא את השינוי?
אמנם למרות שעדיין לא סיגלנו את התרבות המערבית במלואה והטקס המשמין לא חל על כל חתונה יהודית בישראל, נראה כי בשנים האחרונות עדיין יש תקווה לזכות מטעמה של פרוסת העוגה הגדולה.
"אני מרגישה שזה הולך ותופס תאוצה בקרב המתחתנים בישראל, בעיקר בקרב הקהל הרוסי. נכון שזה עדיין לא הגיע למימדים היסטריים, אך יותר ויותר זוגות תופסים את העוגה כטרנד גימיקי מעניין. אנשים כבר שבעים מהתבנית הרגילה שחוזרת על עצמה בכל חתונה ומחפשים לשדרג עוד משהו בערב החתונה", מסבירה שטרן.
מיקי שמו מציג: עוגת חתונה אסתטית, לא כמו בשנות השמונים (צילום: יחצ)
גם שמו מחדד מניסיונו כי "דווקא הקהל הנוצרי מאוד מקפיד על עוגות חתונה, חשוב להם שהעוגה תיהיה מרשימה, טעימה, בעלת שלוש קומות בסגנון איכותי ומוקפד".
לדבריו, "יש איזשהו באזז סביב עוגות החתונה שהתעורר בשנתיים האחרונות ואני ממליץ לזוגות נישאים לשמור על פוקוס בעניין, כלומר זה כן משהו שצריך לתת לו מקום, על חשבון הכמות והשפע של הקינוחים הנוספים. חתונה היא לא עוד מסיבה ואם כבר הולכים בגדול - לעוגת חתונה יש בהחלט מקום".
אומרים להתראות למרגרינה
בהשוואה לעוגות החתונה רוויות המרגרינה שהיו מגישים בשנות השבעים והשמונים ששימשו בעיקר ליופי, כיום עוגות החתונה אכילות, יפיפיות ובעיקר טעימות, "מאז עברו כמעט ארבעה עשורים והתקדמנו מאוד מבחינה קולינרית בישראל, יש יותר חומרי גלם, יותר אמצעים לעבוד במטבח וכמובן כניסתו של בצק הסוכר", מספר שמו.
שטרן מחדדת אף היא כי "ישנם תחליפים רבים ואיכותיים לחלב בהשוואה לעוגות שהיו מכינים פעם, מדובר בעוגות טעימות ועסיסיות, על אף היותן עוגות פרווה".
עוגת החתונה בעיצובה של ענת שטרן (צילום: יחצ)
אם אין עוגות – אכלו קייפקייקס
טקס חיתוך העוגה החגיגי שנערך על ידי החתן והכלה הוא אינו דבר של מה בכך. מדובר במאורע שמושך את מלוא תשומת לב האורחים, בו נוהגים בני הזוג לחתוך יחד את פרוסת העוגה הראשונה ולנגוס ממנה כסימן למחויבות אחד לשנייה. אך מה לגבי סוגים נוספים להגשה?
שטרן מוסיפה כי גם תרבות הקאפקייקס נחשבת לטרנד חם בתקופה האחרונה. "זה משהו שנתפס כטרנד אמריקאי, והוא מאוד אהוב בקרב הכלות האמריקאיות. גם עוגות על מקל שנקראות קייקפופס ניתן למצוא בשולחן הקינוחים".
מי אמר שחייבים לחתוך עוגה? יש קאפקייקס (צילום: shutterstock)
שמו מחדד כי כשזה מגיע לעוגות חתונה, כל מדינה והתרבות הקולינרית שלה, "אצל האמריקאים, עוגת החתונה המסורתית היא עוגה אנגלית מפירות יבשים, מספיגים אותה במעט ברנדי ועוטפים אותה במרציפן ובצק סוכר, זו עוגה בעלת חיי מדף ארוכים שיכולה להחזיק לכמה ימים לאחר החתונה".
"אצל הצרפתים נוכל לראות עוגת קרוקמבוש המורכבת מפחזניות ממולאות בקרם פטיסייר בצורת מגדל דמוי חרוט. בנוסף גם עוגיות המקרון נכסנו מאוד חזק", מוסיף שמו.